Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011



Φουλ για δεύτερη ακύρωση στον Κιθαιρώνα!

Δυναμικό παρών και ομόφωνη απόφαση κατοίκων, αρχών, φορέων και συλλόγων….

Σε μια άνευ προηγουμένου ανοιχτή συγκέντρωση συζητήθηκε, το βράδυ της Παρασκευής, το «έγκλημα» στον Κιθαιρώνα.
Φορείς, σύλλογοι, σωματεία και κάτοικοι έδωσαν δυναμικό παρών, δίνοντας ομόφωνη απάντηση στην ανεξέλεγκτη καταστροφή του Κιθαιρώνα και στην υποβάθμιση της περιοχής.
Να υπενθυμίσουμε πως δυόμισι χρόνια πριν , είχε ακυρωθεί από το ΣτΕ παρόμοια ενέργεια, όμως αυτή την φορά η εταιρία κατάφερε να αδειοδοτηθεί από την πρ. Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ερήμην της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής των Πλαταιών και της Νομαρχίας Βοιωτίας.
Την υπόθεση έχει αναλάβει, για δεύτερη φορά, ο Ι. Κτιστάκης, ο οποίος το 2008, είχε καταφέρει με την απόφαση 1508, να ακυρωθεί από το ΣτΕ παρόμοια ενέργεια.
« Η εντολή από την παλιά και νέα Δημοτική Αρχή είναι να προχωρήσω και στην δεύτερη ακύρωση του Αιολικού Πάρκου. Με τα ίδια επιχειρήματα, αυτή την φορά όμως πιο ενισχυμένα γιατί είναι και οι αρχές μαζί μας και οι αιωροπτεριστές, οπότε θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο. Είμαστε ακόμα στην αρχή της διαδικασίας, αλλά κάθε στάδιο προσπαθούμε να το κερδίσουμε και το τελικό αποτέλεσμα να είναι αυτό που επιθυμούμε» επισημαίνει ο κ. Κτιστάκης, επαναλαμβάνοντας την θέση του «υπέρ της πράσινης ανάπτυξης, υπέρ των εναλλακτικών μορφών ενέργειας, αλλά με φειδώ και προπάντων σχεδιασμό».
Τα σοβαρότατα προβλήματα που θα έχουν να αντιμετωπίσουν οι Αιωροπτεριστές από τις ανεμογεννήτριες, ιδιαίτερα όμως από τα εναέρια καλώδια, περιέγραψε ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας των Αιωροπτερειστών Γ. Μυριανθόπουλος, καθώς είναι γνωστό πως για την τέλεση του αθλήματος απαιτείται πλαγιά του Κιθαιρώνα.
«Αν τοποθετηθούν τα εναέρια καλώδια τίθεται σοβαρότατο θέμα ασφάλειας των Αιωροπτεριστών, γι’ αυτό κι έχουμε προσφύγει νομικά για το θέμα»επισημαίνει, υπενθυμίζοντας τις δραστηριότητες της Ομοσπονδίας όλα αυτά τα χρόνια στην περιοχή.
«Θα σταματήσουμε τα πάντα, προστατεύοντας τα μέλη μας. Μη ξεχνάμε ότι εδώ εκπαιδεύεται το 50% των μελών μας» τονίζει, μιλώντας και για τις διαδικασίες προηγούμενων χρόνων, όπου η αιολική εταιρία είχε ζητήσει την γνώμη της Ομοσπονδίας, η οποία γνωρίζοντας τον δικαστικό αγώνα του Δήμου, είχε θέσει όρια ασφαλείας για τις δραστηριότητες των αιωροπτεριστών.
«Το έργο τότε ακυρώθηκε, αλλά όταν πρόσφατα ξαναβγήκε, η Ομοσπονδία με επιστολή της επεσήμανε τους κινδύνους στην εταιρία, η οποία την αγνόησε» διευκρινίζει ο κ. Μυριανθόπουλος, δηλώνοντας αντίθετος στα όσα επιχειρούνται σε βάρος της περιοχής.
«Όταν υπάρχει άρνηση της τοπικής κοινωνίας, καλά θα κάνουν οι αποδέκτες των μηνυμάτων να τα λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους» επεσήμανε ο Δημοτικός Σύμβουλος Κ. Βενιζέλος, ενώ ο Σ. Χαλβατζής πρότεινε στην εταιρία «να μεταφέρει αλλού τις ανεμογεννήτριες, αφού οι κάτοικοι της περιοχής αντιδρούν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο στο θέμα».
«Από τα στοιχεία που προκύπτουν, θεωρούμε ότι πλήττεται η περιοχή» τονίζει, μιλώντας για «ευθύνες της εταιρίας, η οποία παρά το γεγονός της μιας ακύρωσης που είχε προηγηθεί, επεχείρησε πρόσφατα να ξανακάνει το έργο».
Κατηγορηματικός ήταν ο Δήμαρχος Θηβαίων Σ. Νικολάου για το θέμα: «Δεν πρέπει να υπάρχει ούτε το ποσοστό του 000,1 επικινδυνότητας. Να μην αφήσουμε κανέναν να κάνει οτιδήποτε» τόνισε, εισπράττοντας τα χειροκροτήματα των παραβρισκόμενων.
«Ο χώρος εξυπηρετεί τις ανάγκες των αιωροπτεριστών σε Πανελλαδικό επίπεδο και σκοπεύουμε ως Καλλικράτειος Δήμος να επαναξιοποιήσουμε την περιοχή με την διοργάνωση αγώνων και πρωταθλημάτων» συμπλήρωσε, θέτοντας παράλληλα προβληματισμένος και το θέμα του καθορισμού χρήσεων γης (ΣΧΟΟΑΠ) που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, για τον οποίο καλούνται οι τοπικές κοινωνίας να αποφασίσουν.
Ιδιαίτερα ικανοποιημένος για την «τύχη» του Κιθαιρώνα δηλώνει ο Αντιδήμαρχος Π. Ζερικιώτης, ο οποίος πρωτοστάτησε στην διακοπή των εργασιών, όταν στα μέσα του Ιανουαρίου αντιλήφθηκε τα τεκταινόμενα στο μυθικό όρος.
«Προχωρούμε άμεσα στην σύσταση Επιτροπής αγώνα στην οποία θα συμμετέχουν όλες οι Τοπικές Κοινότητες» είπε ο κ. Ζερικιώτης, επαναλαμβάνοντας το αίτημα των συμπολιτών του «να σταματήσει το έργο από την βάση του και να μην επιτραπεί σε καμία άλλη εταιρία να τοποθετήσει αιολικά πάρκα στην περιοχή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΤΑ ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ ΜΑΣ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ.
ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ?